Je hebt vast al eens gehoord van het begrip makelaars courtage. En zo niet, kun je op de site van Makelaarkosten meer lezen over de betekenis. Als je eenmaal op de hoogte bent van de definitie, rijst de volgende vraag: wat is de gemiddelde courtage van een makelaar? Zij geven het antwoord op hun website en informeren je over de meest gangbare makelaarskosten en tarieven.

Wat is courtage?

Het kopen van een huis is een beslissing waarbij je niet over één nacht ijs gaat. Het onderhandelen over de aankoopprijs, het doorspitten van de koopovereenkomst en beoordelen van de woning op eventuele verborgen gebreken; het zijn allemaal zaken waar je in het aankooptraject mee te maken krijgt. Bovendien moet je jouw gedroomde woning eerst nog maar eens zien te vinden! Gelukkig zijn dit allemaal zaken waar een aankoopmakelaar je bij kan helpen. Dat scheelt jou veel tijd, geld en moeite en hierdoor is de makelaar courtage het vaak meer dan waard. Sommige makelaars rekenen bijvoorbeeld een vast bedrag. Het voordeel hiervan is dat je vooraf weet waar je aan toe bent, maar het nadeel is dat de makelaar niet wordt gestimuleerd om de laagst mogelijke prijs voor de woning te bedingen. Courtages in de vorm van een percentage van de aankoopprijs (veelal rond de 1%) of een percentage van het onderhandelingsresultaat (veelal 10% tot 20%) zijn tegenwoordig daarom gebruikelijk. Courtage kan voorkomen bij:

  • Verkoop van huizen
  • Aankoop van huizen

Ook bij verkoop van een woning brengt een makelaar courtage in rekening. Hiervoor gelden vergelijkbare richtlijnen als bij de aankoopmakelaar. De verkoopmakelaar kan ook hier opteren voor een vast tarief. Een goede optie als je zijn dienstverlening slechts gedeeltelijk benut. Regelt hij echter het volledige verkooptraject, dan is een procentueel berekende beloning vaak een beter alternatief. Een percentage van de verkoopprijs motiveert de makelaar om de best denkbare verkoopprijs uit het vuur te slepen. De meeste makelaars brengen courtages in rekening van zo’n 1% tot 2% van dit uiteindelijke verkoopbedrag. Het tarief is exclusief BTW, maar de kosten worden doorgaans pas na de definitieve verkoop in rekening gebracht.

Wie betaalt het, en hoe veel?

De gemiddelde courtage van een makelaar ligt in 2019 tussen de 1,25% en 2,25% van de (ver)koopsom van een woning. Zoals je ziet is dit een ruime prijsmarge waarin makelaars opereren, want sommige partijen rekenen bijna dubbele tarieven in vergelijking met anderen. Voor jou als (ver)koper is het dan ook zaak de partij met de beste prijs-kwaliteitsverhouding te vinden. Nu zul je misschien denken: een procentje meer of minder maakt niet zoveel verschil. Maar het tegendeel is waar. Zeker in de woningmarkt, waar de percentages over bedragen van honderdduizenden euro’s worden berekend. Zo bedraagt het verschil in makelaarskosten.nl tussen de eerder genoemde 1,25% en 2,25% bij verkoop van je huis voor € 275.000 maar liefst € 2.750. De courtage betaal je namelijk zelf. Of je nu een huis koopt of verkoopt; als jij je laat bijstaan door een verkoopmakelaar of aankoopmakelaar moet je betalen voor zijn dienstverlening. De makelaarscourtage is géén onderdeel van de kosten koper (een veelvoorkomende misvatting) en je kunt deze anno 2019 ook niet meefinancieren in de hypotheek.