Een tussenmeter voor water plaatsen kan je helpen om je waterverbruik inzichtelijker te maken. Dit kan natuurlijk om meerdere redenen verstandig zijn. Wil je bijvoorbeeld geld besparen, dan kan het een bewust idee zijn om aan je waterverbruik te denken. Het is natuurlijk ook een mogelijkheid om een ruimte of kamer onder te huren. Met een watermeter kun je dit in de gaten houden, Sander Vunderink verkoopt voordelige watermeters van 3m3 voor leidingen van 12 tot 15 millimeter. In dit artikel lees je van alles over een watermeter, de verschillende soorten watermeters en onder andere waar een watermeter.

Wat is een watermeter precies?

Een watermeter meet de hoeveelheid water die wordt gebruikt. De cijfers laten zien hoeveel water verbruikt is. Dit wordt gemeten in kubieke meters (m3). Een kubieke meter water staat gelijk aan 1000 Liter water. We gebruiken in Nederland twee soorten watermeters:

 • Snelheidsmeter: Deze meet doordat de snelheid van het water een turbine doet draaien
 • Volumemeter: Deze houdt het verbruik bij door een vastgestelde hoeveelheid water te meter door een piston die in een meetkamer draait

Hoe meer water je nodig hebt, hoe groter de watermeter is. Dit wordt bepaald door de QN waarde. Dit is gemiddelde hoeveelheid water die per uur door een watermeter gemeten kan worden. Dit wordt ook wel leveringscapaciteit genoemd. Voor de meeste woningen is een watermeter met een leveringscapaciteit van 2,5 kubieke meter voldoende. Heb je een grotere meter nodig? Ga dan in overleg met de loodgieter of installateur, de loodgieter of installateur kunnen je hierin adviseren wat dat het beste voor jou zal werken. De watermeter zit meestal waar de waterleiding uw huis binnenkomt. Dit heet ook wel de hoofdaansluiting. Dit is vaak in de meterkast bij de elektriciteit- en gasmeter. Zit de watermeter niet op een van deze aangewezen plekken? Dat kan, een watermeter kan onder andere ook op een van deze plekken zitten:

 • In een put achter de voordeur
 • Onder een kruipluik
 • In een kelder
 • In een meterput in de tuin
 • In de toiletruimte of in de badkamer
 • In de centrale ruimte. (Dit is vaak het geval wanneer je in een flat woont)

Welke soorten watermeters zijn er?

Natuurlijk heb je niet maar een soort van een watermeter, zeker niet, je hebt er diverse typen van. En elke watermeter heeft ook weer een ander uiterlijk en verschilt ook qua aantal cijfers dat de stand aangeeft. 

 • Je hebt een watermeter dat een zwarte rand heeft, met ruitenwisser tegen condens. Het meternummer vind je boven het glaswerk. Je geeft alleen de witte cijfers op het zwarte telwerk door. De stand bestaat uit maximaal vijf cijfers.
 • Ook heb je een ronde, koperkleurige watermeter met een blauwe klep. Het meternummer bij deze type vind je in de rand rondom het glaswerk. Je geeft dan alleen de witte cijfers op het zwarte telwerk door. De stand bestaat uit maximaal vier cijfers.
 • Stel, je woont in Duiven of Utrecht, dan heb je mogelijk ook een warm watertapmeter. Warm tapwater is drinkwater dat samen met restwater van energiebedrijven wordt opgewarmd. Dit tapwater wordt geleverd door het energiebedrijf. 

Afhankelijk dus van waar je woont, betaal je dit aan je energieleverancier.