Als producent van goederen hebben we regelmatig te maken met unieke uitdagingen. Zoals bij het vervoer van onze goederen. We zijn beperkt door de afmetingen van de vrachtwagens die onze producten vervoeren, zeker vanwege het feit dat we veel producten op maat maken voor onze klanten. Daar past een verpakking op maat bij, omdat er anders ruimte overblijft in de verpakking. Dat lijkt geen groot probleem, maar toen we nog niet werkten met een verpakking op maat, bleek dat veel van onze verzendingen beschadigd aankwamen. Ook merkten we keer op keer dat de vrachtwagens lang niet alle pakketten mee konden nemen omdat de verpakkingen simpelweg te groot waren, waardoor de berekeningen niet meer klopten. Daarom zijn we in gesprek gegaan met Madlener Packaging (verpakkingsbedrijf-roosendaal.nl) die een verpakking op maat aan kon bieden voor alle producten die we maken. We hebben hier direct voor gekozen, mede vanwege de aantrekkelijke tarieven:

  • Uitbesteden bleek goedkoper dan zelf verpakken;
  • Verpakking op maat zorgt voor minder schade aan de producten;
  • Verpakking op maat zorgt voor veel lagere transportkosten;
  • Het zorgt voor minder verspilling van materiaal.

Al met al grote voordelen die allemaal een groot belang hebben gevormd voor het groeien van ons bedrijf. Niet alleen de lagere kosten, maar ook de betere kwaliteit en minder verspilling waren voor ons belangrijke elementen.

Met een verpakking op maat ziet het er direct beter uit

Voor onze eindgebruikers is het een positief signaal geweest. Door te kiezen voor een verpakking op maat laten we immers zien dat we aandacht besteden aan de verpakking van de producten. Wanneer een consument een product krijgt in een doos die veel te groot is, dan ziet dit er vreemd uit en de klant heeft direct te maken met heel veel afval wat eigenlijk helemaal niet nodig was. Daarom is een verpakking op maat meer dan alleen een keuze die te maken heeft met de kosten die ons bedrijf zelf moet maken om de goederen bij de klant te krijgen. Het gaat ook om imago, het milieu en het gebruiksgemak voor de eindgebruiker. Iets waar we steeds meer aandacht aan besteden omdat het steeds belangrijker wordt. En laten we eerlijk zijn, is een verpakking op maat eigenlijk niet meer dan logisch? Waarom zouden we kiezen voor extra ruimte en meer verpakkingsmateriaal wanneer dit eigenlijk niet eens meer noodzakelijk is en op een betere manier opgelost kan worden? Ook op grote schaal?

Meer aandacht voor de manier waarop we verzenden

In een wereld waarin online bestellen en laten bezorgen steeds belangrijker is, moeten wij als ondernemers steeds meer aandacht maken voor de manier waarop we goederen en producten verzenden. We moeten de verantwoordelijkheid niet naast ons neerleggen en stellen dat we dit in de komende periode wel ergens bekijken. Het gaat namelijk wel om de kwaliteit van de producten die we versturen en de integriteit van het bedrijf. Daarom hebben we besloten om een voortrekkersrol aan te nemen en andere bedrijven aan te sporen om hier ook mee aan het werk te gaan. Niet omdat we het idee hebben dat dit onze taak is, maar omdat het kan en we hiermee de bewustwording onder de bedrijven aan willen sporen zodat we samen grote stappen kunnen zetten. Wanneer we beter gaan werken met de manier waarop we verzenden, kunnen we resultaten neerzetten die we niet voor mogelijk gehouden hadden op het gebied van gebruiksgemak en het verminderen van de druk op milieu, iets waar we tegenwoordig niet meer onderuit kunnen als grote ondernemingen in Nederland.