We hebben veel tijd en aandacht besteed aan het opzetten van de nieuwe werkplekken. We hebben geluisterd naar de wensen van onze medewerkers, die voornamelijk aangaven dat zij meer licht willen hebben rond de machines. De mensen op de vloer klaagden erover dat zij altijd in hun eigen schaduw staan te werken omdat we vooral lampen aan de muren hadden. Dat werkte niet. Ook was de afstand tussen de machines te klein, moest er meer gedaan kunnen worden in de personeelskamer en wilden de medewerkers dat er genoeg parkeerplaatsen zouden zijn voor iedereen die bij ons aan het werk was. We beseften al snel dat we veel tijd besteed hadden aan het aantrekken van nieuwe klanten en het tevreden houden van onze bestaande klantenbasis, maar dat we hierbij vergeten waren om rekening te houden met de mensen die het werk mogelijk moesten maken. Daarom zijn we direct aan de slag gegaan en hebben we verschillende aanpassingen gedaan. Een aanpassing die veel minder moeite en geld kostte dan we gedacht hadden, was het aanpassen van de verlichting. Met een ledprofiel van 2 meter hebben we namelijk alles beter kunnen maken. We hebben er direct 25 besteld, zodat we direct aan de slag konden met de montage. En ook dat was een stuk makkelijker dan we dachten.

Waarom een ledprofiel van 2 meter?

We hebben verschillende voordelen gezien van een ledprofiel van 2 meter die het de ideale keuze maakten:

  • Gemakkelijk te monteren;
  • Makkelijk te combineren met andere profielen;
  • Direct een langere strekking en daardoor meer licht.

We hebben het complete plafond van de werkplek voorzien van verschillende exemplaren van een ledprofiel van 2 meter. Door heel het plafond onder handen te nemen, hebben we gemakkelijk de mogelijkheid om een zee van licht te creëren. Aangezien we geen energie willen verspillen wanneer dit voorkomen kan worden, hebben we direct secties gemaakt bij het gebruik van het ledprofiel van 2 meter. Concreet betekent dit dat elk ledprofiel van 2 meter los te schakelen is. Hoeft een machine niet gebruikt te worden, dan kunnen we de verlichting bij die machine uitzetten. Omdat we wel voor kwaliteit wilden kiezen, hebben we elk ledprofiel van 2 meter besteld bij LedProfielKoning (ledprofielkoning.nl). Het grootste voordeel aan deze aanbieder was niet de lage prijs, maar het feit dat we elk ledprofiel van 2 meter de volgende dag al in huis hadden en direct konden monteren.

Is ledverlichting wel zo handig?

We horen nog altijd mensen klagen over de mogelijkheden rond ledverlichting. Maar die verhalen zijn achterhaald. Voorheen kon je niet werken met ledverlichting omdat de verlichting te zwak of te sterk was. Tegenwoordig is er zoveel gebeurd op het gebied van ledverlichting dat het wel een ideale oplossing is. Dat wist ik overigens al van tevoren. Ik heb namelijk een aquarium waarin gebruik gemaakt wordt van ledverlichting en dat is gemakkelijk te sturen. Ook had ik al gelezen dat de ledlampen veel langer meegaan, minder warm worden en daardoor veel minder energie verbruiken om te verlichten. We hebben het gedaan voor de medewerkers, maar dat we het ook aan de stroomrekening kunnen merken, dat is een heel prettig voordeel. We hebben het overigens ook op de website van de zaak geplaatst zodat we het goede voorbeeld kunnen geven. Stel je voor dat alle ondernemingen in Nederland zouden kiezen voor ledverlichting, dan is er ineens veel minder energie nodig voor verlichting. Wanneer we daar al op kunnen besparen, dan is dat natuurlijk een geweldige start voor meer ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing.